sunnuntai 29. toukokuuta 2011

Pihaan muutakin kuin tuijaaMoni on tässä nyt jo kysellyt minulta mitä sinne pieneen pihaan voisi laittaa muutakin kuin vain sitä tuijaa. Tänään kun sataa ropsottaa niin ajatelin pyhittää tämän päivän siihen, että laitan nyt teille pihan laittajille jotain vinkkejä mitä sinne tosiaan voisi laittaa.

Pihaa laittaessa on hyvä myös muistaa että meillä on eri vuoden ajat ja varsinkin talvi jolloin mukavaa kun pihasta löytyy sitä vihreyttä. Tontithan ei tänä päivänä ole mitään hirveän suuria ja se voi monelle olla pään vaiva miten ja mitä sinne laittaisi.

Tässä nyt muutamia hyviä havuja pihaan jotka kasvavat korkeutta, mutta ei sitä leveyttä.
Serbiankuusi Picea omorika tästä on myös olemassa kääpiömuoto joka sopii hyvin penkkeihin.
Kääpiöserbiankuusi Picea omorika 'Nana'  ( korkeutta 200 -300) cm.
Surukuusi Picea abies f. pendula, vähän erikoisempi muoto kuusesta jonka oksat myötäilevät rungon suuntaisesti, mutta sopii hyvin pihapiiriin.


Surukuusi
Pilarikataja Juniperus communis 'Suecica', tämä sopii hyvin ryhmiin tai sitten yhdessä muiden havujen kanssa. Yksin laitettuna kataja saattaa näyttää vähän orvolta pihapiirissä.

Kartiomarjakuusi

Kartiomarjakuusi Taxus x media 'Hicksii' , tätä harvemmin pihoissa enää näkee, mutta suosittelen sitä käyttämään ryhmissä.
Samaan sukuun kuuluva Japaninmarjakuusi Taxus cuspidata on muodoltaan tiheä kasvuinen ja soveltuu täten myös hyvin leikatuksi pensasaidaksi. Tosin pitää muistaa että marjakuusiin tulee punaiset marjat jotka eivät ole syömäkelpoisia.
Sitten on oikein matalat havut joita voidaan käyttää ryhmissä joilla saadaan näin talvivihreyttä niihin penkkeihinkin Nämä muodot tulevat myös hyvin oikeuksiin erilaisissa muureissa sekä koho penkeissä.Siilikuusi Picea abies 'Echiniformis' nykyään tätäkään ei tahdo oikein nähdä uusissa pihoissa joka olisi oikein ihana kivikko istutuksien joukossa. Mitä vanhemmaksi se tulle niin sitä kauniimpi.

Siilikuusi isona


Sinilaakakataja


Sinilaakakataja Juniperus horizontalis 'Glauca', tällä saa väriä sillä tämä on voimakkaan sinertävä ja mitä aurinkoisemmassa paikassa niin väri vain voimistuu. Menee aivan maan myötäisesti toimii myös hyvänä maanpeitekasvina.
Monelle tuttu Tuivio  Microbiota decussata, toimii hyvin myös maanpeitekasvina sekä muurien reunoilla. Pitää muistaa, että keväällä tuivio näyttää ruskealta mutta väri muuttuu kun kevät etenee.

Havuissahan on myös väri vaihteluita on sinistä, keltaista ja hopeaa. Nämäkin kun huomioidaan niin saa ryhmiin elävyyttä. Ei kannata kauhistella jos näkee aivan kellertävän havun vaan rohkeasti ostamaan ja yhdistelemään muiden kasvien kanssa.
Hopeakuuset, pihdat sekä erillaiset männyt kasvavat leveyksiltään isoiksi joten jos nyt välttämättä tällaisen haluaa laittaa pihaan kannattaa sen paikka tarkoin harkita jottei sitten tarvitse ottaa sahaa käteen kun puu on parhaimillaan

Tässä nyt alkuun vähän havumuotoja niitä on kyllä vaikka kuinka paljon. Pitää vain rohkeasti ottaa selvää ja tutustua mitä on tarjolla.

Puutarhaliito on julkaissut erillaisia oppaita Mallipiha opas, kotipihan pensaat, perennat ym. näitä saa tilata puutarhaliiton sivuilta. Ovat todella hyviä oppaita ja ohjaavat ihan ensikertalaistakin hyvin. Varsinkin Malli pihaopas antaa hyviä vinkkejä pihan perustamiseen. Oppaita voi löytyä myös puutarhamyymälöistäkin.
.

1 kommentti: