lauantai 13. marraskuuta 2010

Puutarhan suunnittelua tai siis pihan


Suutarin lapsilla ei ole kenkiä, mutta tällä puutarhurilla on kukkia. Olen tehnyt muutamia luonnoksia pihastamme jota vielä työstän tämän talven aikana. Tarkoitus olisi saada puutarha jossa ei tarvitse työntää ruohonleikkuria. Samalla periaatteella rakensin meidän edellisen kodin pihaa. Kuvat joita sivulla on ovat vanhasta kodistamme. Ajatuksena on että talomme etu piha eli kadun puoli olisi rehevä jossa vaihtelee vuodenajat.
Koska tontillamme ei ole puustoa ja talomme on aika massiivinen vaati se myös pihaan eri tyyppisiä puita. Tontti ei kuitenkaan ole mikään suuri 1008 m2 ei voi istuttaa myöskään mitään jättiläispuita. Puut saisivat olla korkeita mutta kapeita. Nämä puu ehdokkaat ovat ehdolla meidän puutarhaan:
 • Serbiankuusi Picea omorika
 • Surukuusi Picea abies 'Inversa'
 • Pylväshaapa Populus tremula 'Erecta'
 • Pylväspihlaja Sorpus aucuparia 'Fastigiata'

Näiden lisäksi tulisi matalampia puita ja ne olisivat tässä:
 • Kynäkataja Juniperus scop. 'Blue arrow'
 • Kääpiöserbiankuusi Picea omorika 'Nana'
 • Kyynelkoivu Betula pendula 'Youngii'
 • Rautatienomenapuu Malus 'Hyvingiensis'
 • Riippahernepensas Caragana arborescens 'Pendula'
 • Perheomenapuu Malus domestica

Toki myös näiden rinnalle tulee vielä matalampia havuja sekä pensaita. Etu pihallemme kaivinkone pyöritteli pari isoa kiveä. Nämä tulevat olemaan "raamina" kun kasveja sijoitellaan. Kivien välistä kulkisi sisäpihalle eli takapihalle liuskekivistä tehty polku. Polkua molemmin puolin tulisi kasvamaan joko Herttavuorenkilpeä tai sitten kirjavaa kuunliljaa. Koska kadun puoli on varjossa sinne soveltuu hyvin myös alppiruusut. Tosin tämä kaikki on vielä suunnittelu vaiheessa. Se voi muuttua vielä moneen kertaan.
Tämä puutarhuri rakastaa yli kaiken Pioneja. Upeampia kukkia ei voi olla ja niitä tulee olemaan meidän puutarhassa ei vain yksi vaan monta. Myös ruusut tulevat saamaan paikkansa meidän pihasta. Takapihallamme on yksi suuri kivi ja sen ympärille tulee massiivinen istutusryhmä sekä piha-allas. Allas tullaan tekemään allas muovista koska pihamme on niin savipohjainen ei siinä mitkään valmis altaat pysyisi paikallaan. Toiseksi haluan että altaan syvyydeksi tulee vähintään 150cm. Jolloin voi jättää veden talveksi sekä se ei niin nopeasti likaannu kun syvyyttä on vähän enemmän. Myös mahdollistaa lumpeiden istuttamisen.
Tämän tyylinen allas aihe olisi tarkoitus pihaamme rakentaa. ( kuva mtv3 sivuilta)

Pensasmustikka
 Erillaiset perennat ovat pääosissa kukka ryhmissä ja niiden ohella havut. Pitää muistaa, että meillä on myös talvi ja pihaa katsellaan silloinkin. Hyötykasveja saattaa jotain tulla ei mitään perunamaata lähinnä marjoja ja omenoita. Marjoilla tarkoitan pensasmustikkaa ja mansikkaa.
Uutena kiinostuksen kohteena minulla on yrtit. Niitä haluasin laittaa. Vielä en tiedä mihin ja miten ne sommiteltaisiin varmaa on että ne olisivat eräänlaisessa laatikossa kasvamassa. Yrtti lajikkeet ovat vähän tutkimuksen alla.
Koska meillä on suuri terassi mahdollistaa se ruukkukasvien laiton ja yleensäkin koko piha alueelle.
Kärhö ja lumihiutale ruukussa.

Terassille varmasti tulen istuttamaan monivuotisia kasveja ruukkuihin kuten havua, jalokärhöjä ja kuunliljaa. Tämmöisiä suunnitelmia minulla on meidän pihan suhteen. Eihän tätä rakenneta yhdessä yössä mutta pikku hiljaa aina kohde kerrallaan. Tosin kun pääsen vauhtiin en malta lopettaa vaan haluan tehdä ja tehdä. Paljon kyllä on töitä ja vielä kun tuo maa on savimaa saa sen kanssa väntää aika lailla. Nyt ei malttaisi odottaa tuota kevättä.5 kommenttia:

 1. Ihania suunnitelmia - kiva, kun talvella voi suunnitella ja sitten heti keväällä toteuttaa. Ja kiva seurata, miten suunnitelmasi etenevät.

  Minullakin kihelmöi sormenpäissä päästä pihaa tonkimaan. Nykyisin asumme kerrostalossa, mutta *edellisessä elämässä" oli iso okt ja iso piha. Sinne olin tehnyt itselleni mm. kettiöpuutarhan, jossa paitsi yrttejä myös punajuurta, avomaankurkkua, retiisejä, porkkanaa jne.

  Kustannussyistä joudun nyt puutarhaa tekemään ensi keväästä/kesästä alkaen omin käsin ja vähitellen. Ensin kokonaisuus kuntoon eli perennat, nurmikkoa ja kivetys sekä terassin nikkarointi. Luultavasti vasta seuraavaana keväänä pääsen keittiöpuutarhan istutuspenkkien kimppuun.

  VastaaPoista
 2. Hei,

  seuraan suunnitelmiasi mielenkiinnolla! Meillä samansuuntaisia ajatuksia, ei nurmea vaan iso terassi, jolle kasveja ruukkuihin. Ja sisäänkäynnin puolelle istutuksia maahan, pohjoisen ja varjoisan puolelle, eli hieman haastetta.
  Itse olen ihan aloittelija näissä piha-asioissa. Selviävätkö nuo ruukkukasvit talvenkin ulkona, esim. mainitsemasi kärhö? Vai tarvitseeko olla jossain puolilämpimässä tilassa. Sellaista meille ei ole tulossa, eli toimiikohan ideani...
  Onko sinulla kokemuksia puun menestymisestä isossa ruukussa? Siis joku pieni puu.
  Hauskaa, kun löysin blogisi!

  VastaaPoista
 3. Hei, itselläni on ruukuissa kasvanut erillaisia havuja ympäri vuoden ja ovat hyvin menestyneet. Pitää vain keväällä muistaa suojata auringolta ja kastella. Monesti unohtaa varsinkin tuon kastelun. Kärhö on hyvin mennyt ruukussa ilman mitään suojauksia. Ruukut pitää vain olla talvenkestäviä sekä kärhö vaati syvän ruukun. Pikku puut menevät varsin hyvin. Ei muuta kuin kokeilemaan :)

  VastaaPoista
 4. Mitä suunnittelit nurmikon tilalle? Mekin haluaisimme nurtsia mahd. vähän ja tilalle jotain, jota ei tarvitse leikata... :-)

  VastaaPoista
 5. Meille tulee varmasti miten sen sanoisin istutusryhmiä aika paljon joten nurmikolle ei tule jäämään tilaa ja se kohta jossa on hyötykasvit tulee alueelle kuoriketta. Riippuu niin paljon siitä miten lähdet rakentamaan pihaasi. Massa istutuksilla saa näyttävyyttä ja nurmikon pinta vähenee. Niistäkin saa helppohoitoisia jos vain haluaa :). Erillaisilla käytävillä saadaan myös nurmikko osuutta pois. Kaikkea näitä yhdistelemällä saadaan pihasta elävä ja viihtyisä. En tiedä osasinko oikein sinulle nyt tätä ideaani selittää :)

  VastaaPoista