lauantai 23. huhtikuuta 2011

Kiertelyä puutarha myymälöissä
Ruhtinaallinen vapaa päivä ja sekin tuli käytettyä hyvin. Pitkästä aikaa kiersin paikalliset puutarha myymälät. Samalla totesin, että voi jee, eipä näissä kovin ole hurraamista. Massaketjut tuovat lavakaupalla tuijia ja osa jo valmiiksi kuivia ja niitä ihmiset ostaa. Oi että minua sieppaa tuollainen kaupankäynti. Ihmiset maksavat jo kuolleesta taimesta täyden hinnan. Sitten ihmetellään miksi se ei nyt kasva, mikähän meni pieleen. Niin mikäköhän mahtoi mennä!!!!
Samalla näytti siltä, että tässä maassa ei ole muita puita kuin tuijia. Oi, voi niitä sitten laitetaan koko piha täyteen unohtaen, että on niitä muitakin kauniimpia ja kestävämpiäkin havuja.Tuijaa, tuijaa ja vielä tuijaa.....
 Tuija sopii kyllä johonkin paikkaan puutarhassa, mutta ei se tarkoita että kaikki puut pitäisi olla sitä. Siksi uudisalueet joihin rakennetaan taloja ovat niin köyhiä puustoltaan kun niissä suurimmassa osaksi kasvaa näitä Tuijia. Alue ei saa ympärilleen sitä vihreyttä joka pehmentäisi maisemaa. Vaikka tontit onkin tänä päivänä pieniä voi niihin hyvin istuttaa korkeita puita. Kuitenkaan peitämättä sitä.
Esimerkiksi meillä kun talo on korkea niin se jo vaati ympärilleen muutaman korkean puun. Se pehmentää yleisnäkymää eikä talokaan enää näytä ympäristössä jättiläiseltä vaan sulautuu sinne hyvin. Tällä luodaan se viihtyvyys ympärille eikä muutaman vuoden päästä alue näytä enää pelkältä hökkeli kylältä.
Tässä meidänkin ympärillä kun katsoo mitä pihoihin on laitettu niin etpä sinä kyllä yhtään kunnon puuta oikein löydä. Jokunen satunnainen puu saattaa jossakin kasvaa. Enimmäkseen on näitä Tuijia talojen pihoilla ja mahdollisesti ruskeita sellaisia.
Tästä aiheesta voisin vaikka kuinka kirjoittaa, mutta tällä saralla se on vähän turhaa niin kauan kuin halpa ketjut sysäävät markkinoille "edullisia" Tuijia ihmisten ostoskärryihin. Onko se nyt enää niin edullista jos joka vuosi pitää ruskean tilalle ostaa uusi?? No, jaa jokainen sen miettiköön.

Löytyi sieltä myymälästä jotain mitä voisin harkita omaan pihaanikin. Nimittäin Kekkilän pyöreät askelma kivet.
Näitä oli eri kokoisia isoa ja pientä. Näistä saisi tehtyä tosi kivan polun pihaan yhdistämällä pyöreää seulanpää kiveä jolloin polkuun saisi vaihtelua. Nämä jäivät nyt mietintä myssyn alle.

1 kommentti:

  1. Kiva kun kirjoitat piha-asioista. Voisit enemmänkin laitella vinkkejä pienen tontin laittoon, mitä puita uskaltaisi istuttaa lähelle taloa? Ja millä keinoilal saisi eloa ja vehreyttä pihaan ilman suuria rahallisia satsauksia.

    VastaaPoista